Библията и вампирското бъдеще на човечеството

 Вампирите са измислени митични личности, които имат свръхчовешки способности и пият кръв. Филмите за вампири през последното десетилетие придобиха нечувана популярност. Дори вече са възникнали малки групи от фанатизирани ентусиасти-вампири, които си устройват събирания за да посръбнат човешка кръв. Колкото и извратено да ни се струва това начинание, то неизменно има своето естествено и библейско обяснение.

Филмът „Съвършено същество” (Perfect Creature http://www.imdb.com/media/rm757569536/tt0403407) производство от Великобритания и Нова Зеландия описва фантастичен, паралелен свят, в който вампирите от 300 години живеят редом с хората и им осигуряват протекция. Един от вампирите обаче се връща към същността си и започва да убива хора или да ги заразява чрез кръвта си. Крилата фраза на вампира-бандит е, че всичко тече от него, че кръвта му ще спаси света. Бруталната и нагла аналогия с истинския Спасител не е очевидна за невнимателния зрител. Атмосферата на този филм обаче определено е предназначена да създаде усещане или за пародийност на по отношение на идеята за спасението или просто да заблуди. Филмът помага на  зрителите да привикнат с кръвопийството като нещо естествено, макар и само (все още) в сферата на фантазията и ограниченията на час и двайсет минути „лента”.

Сюжетът на още по-нов вампирски филм, Daybreakers (http://www.imdb.com/title/tt0433362/) е още по-вледеняващо близък до описание на развитие на цялото човешко общество в тази гротескна посока на кръвопийство. Поради чума, в далечната 2017 година човечеството се е видоизменило и за да оцелеят хората трябва…да пият кръв!

Така тази демонично вдъхновена поредица за вампири и кръвопийци е предназначена да даде предвкусване за това, което очаква човечеството. Ако вампирските идеи са били свързани само с граф Дракула, то популярността, която филмовата индустрия придаде на идеята отдавна изведе географската и историческа ограниченост на кръвопийството от Румъния.

Единственото, което производителите на тези филми не съобщават, че предлаганата от тях версия е само част от истината, и то сревирана по извратен начин. За пълният вариант следва да се обърнем към Библията и по точно пасажът от Откровение, цитиран тук:

Третият ангел изля чашата си в реките и във водните извори; и водата им стана кръв. И чух ангела на водите да казва: Праведен си Ти, Пресвети, Който си, и Който си бил, загдето си отсъдил така; понеже те проляха кръв на светии и на пророци, то и Ти си им дал да пият кръв. Те заслужават това. И чух [друг от] олтара да казва: Така, Господи Боже Всемогъщи, истинни и праведни са Твоите съдби. (Откровение 16:4-7)

Четейки Словото на Бога виждаме, че идеите на филмовата индустрия за бъдещото кръвоийство на човечеството и за вампирските наклонности на хората не са напълно без основание. Но също виждаме и че тяхната визия е много извратен вариант на истината, която се отнася за това защо хората ще пият кръв. „Чумата” която предизвиква това състояние не неизвестна и странна болест. Пиенето на кръв идва като наказание към човеците за тяхната любов към злото, греха и бунта срещу праведния Бог. Не случайно ангелът прогласява от олтара: „Те заслужават”.

Вашият коментар