Вяра

Вярваме, че:

Има Бог и вечен живот.

Исус Христос—Спасителя Помазаник—е Единородения Божи Син.

Той дойде като човек, роден от девица (Мария) заченала от Святия Дух по свръхестествен начин, за да живее сред хората, да ги (ни) научи за Божия характер, любов, гняв и Неговият план за спасение на падналото човечество.

Исус, по занятие дърводелец от Назарет, Палестина, умря на кръста, разпънат без престъпление или вина по времето на  на Пилат Понтийски, управител на Римската провинция, в която се намираха еврейските земи.

На кръста, Той понесе греховете на света.

Той се вдигна на третия ден от гроба и се представи на повече от 500 свидетели с ново, възкресенско тяло.

Той се възнесе на небето от Eлеонския хълм (още наричан Хълмът на маслините), който е на разстояние около един километър от Ерусалим.

Всички, които изповядат с устата си, че Исус е Господ и вярват, че Бог го е възкресил от мъртвите, ще имат вечен живот.

Христос ще се върне скоро за да съди света и да установи Своето праведно царство.

Няма друго име освен това на Исус, то е единственото, което спасява—никой не идва при Небесния Баща освен чрез Исус Христос.

Последователите на Исус следва да се кръстят във вода, като свидетелство за новорождението си чрез вяра в Него.

След Христовото възнесение (издигане в небесата) на него му бе даден Святия Дух от Бог за да Го излее на тези, които се покаят от греха си и повярват в Него; това е дар, обещан от Бога.

Святия Дух, Който е Бог, дава сила за свидетелство за Христос, Неговото Царство и спасението, което носи, в Ерусалим, Юдея и до края на света—това ние наричаме мисионерска работа.

Христовият ученик се покорява на заповедите на Исус и Неговото учение с живее живота си на първо място за Господа, в покорство на учението му.

Имаме небесен Баща, Който е Един Бог в Три Личности: Баща (често наричан Отец), Син и Свят Дух.

При Второто си идване на Христос на земята в слава Той ще да води война срещу Сатана и неговите сили, ще ги победи и ще установи Своето 1000 годишно управление.

Сатана, или дяволът, е живо същество, автор и специалист по злото, но неговите орди от бесове са победена армия.  Неговата гордост бе неговото падение, делата му са бунт срещу Бога, измама и разрушение за хората, а съдбата му е в огненото езеро след окончателния Съд.

Окончателния съд (след земното управление на Христос) е над дявола, неговите ангели и тези мъже и жени, чието име не се намери в Божията книга на живота.

Има вечен живот за тези, които са предали живота си на Исус и вечна смърт—наказание в огненото езеро за нечестивите—тези, които се наслаждават на собствените си пътища и никога не са се отвърнали от бунта си против Бога.

Божията любов премахва всеки страх и че всеки, който искрено потърси Бога го намира.

Църквата има за основа откровението, че Исус Христос е Божият Син дал живота си за греховете на света.  Църквата е взаимоотношения от истински последователи на Исус, заради Него.  Тя не е институция, йерархична структура по светски образец или клуб по интереси.  Църквата е семейство от всеки, който слуша Божието слово и го изпълнява.  Най-малкият брой на църковно събрание е двама или трима, събрани в името на Христос.  В църквата има различни дарби, призвания и длъжности, но всички са братя в Господа, ако истински изповядват вярата в Него.

АПОСТОЛСКИЯТ СИМВОЛ НА ВЯРАТА

Вярвам в Бог,
Всемогъщият Отец,
Създател на небето и земята,
и в Исус Христос, неговия единствен Син, нашия Господ,
който беше заченат от Светия Дух,
роден от Дева Мария,
пострадал при Пилат Понтийски,
беше разпнат, умря и беше погребан;
той слезе в ада;
на третия ден възкръсна от мъртвите;
той се възнесе на небето,
и седи отдясно на Бог Отец всемогъщият;
оттам ще дойде да съди живите и мъртвите.

Вярвам в Светия Дух,
светата католическа (всемирна) църква,
общението на светиите,
опрощението на греховете,
възкресението на тялото,
и живот вечен.

Aмин

(Версия на православната църква)

  1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
  2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.
  3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.
  4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.
  5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.
  6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.
  7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
  8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
  9. В едната, света, съборна и апостолска Църква.
  10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
  11. Чакам възкресение на мъртвите.
  12. И живот в бъдещия век! Амин.